Sayfalar

5 Mart 2020 Perşembe

FOTOVOLTAİK DIŞ CEPHE UYGULAMASI


Yapı malzemeleri FOTOVOLTAİK teknolojisini yakından takip ederek, büyük bir ilerleme kaydedmiştir.  
Bu ilerleme, yapı malzemeleri aracılığıyla mimaride de birtakım değişimlerin gerçekleşmesine neden olmuştur. Örnek olarak “elektrik üreten cephe ve çatılar” ı gösterebiliriz.  Güneş enerjisinden direkt olarak elektrik üreten fotovoltaik hücreler, fotovoltaik modüller ve fotovoltaik paneller şeklinde yapıda cephe ve/veya çatı kaplaması olarak çeşitli şekillerde kullanılmaktadır. 

Fotovoltaik hücreler, güneş ışığından direkt olarak elektrik enerjisi üreten yarı-iletken malzemelerdir. Güneş hücreleri olarak da bilinen fotovoltaik hücrelerin boyutları ve formları üretim özelliklerine göre değişse de genelde boyutları 10x10 cm’dir ve kalınlıkları ise mikronmetre ile ölçülecek kadar incedir. Bunların birden fazlasının biraraya getirilmesiyle fotovoltaik modüller oluşturulmaktadır. Fotovoltaik hücrelerin, üretimlerine bağlı olarak oluşan mono-kristal, polikristal ve ince-film-amorf-silikon diye adlandırılan türleri vardır. 


ÖRNEK BİR FOTOVOLTAİK DIŞ CEPHE UYGULAMASI -Paris'te bir bina






Senelik, ortalama 1661 saat güneş gören Paris'te bir binanın dış cephesi, fotovoltaik panolarla donatılarak elektrik üretiyor. Bu enerji ile binanın aydınlatma ihtiyacı karşılanıyor. Panodaki teknik bilgiler, bulutlu bir günde üretilen elektrik miktarını gösteriyor.







O günkü güç : 2400 Watt
Toplam üretim : 98448 kWh ( kilowatsaat)
Havaya yayılması engellenen Toplam karbondioksit CO2: 33472 kg






Güneş enerjisi ile elektrik üretimi detayları aşağıdaki linkte

https://amperwatt.blogspot.com/2016/12/gunes-enerjisi-nedir-nasil-elektrik.html




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Dalgaların gücüyle elektrik üretmek - DW Türkçe

CETO Teknolojisi nedir ?  Uzun yıllardan beri üzerinde çalışılan ''Dalgalar sayesinde elektrik üretimi'' projeleri yeniden g...