Sayfalar

29 Ağustos 2023 Salı

Dalgaların gücüyle elektrik üretmek - DW Türkçe



CETO Teknolojisi nedir ? 
Uzun yıllardan beri üzerinde çalışılan ''Dalgalar sayesinde elektrik üretimi'' projeleri yeniden gündeme geldi. Dalga enerjisini elektrik enerjisine dönüştürecek olan CETO teknolojisi bir Avustralyalı start-up firması olan CARNEGIE WAVE ENERGY tarafından geliştirildi.

Avustralya'nım PERTH bölgesinde FREMANTLE de yapılan testler başarılı bir şekilde sürdürülüyor. Bu başarılı testlere güvenen ve Fransa'nın elektrik enerjisinden sorumlu olan EDF firması, yakın bir gelecekte, CARNEGIE ile ortak olarak, REUNION adalarının açıklarında test çalışmalarına başlayacaktır.

CETO Projesinin orijinal olmasının sebebi, deniz seviyesinin 1 ile 2 metre altında kalacak şekilde yerleştirilen 5 metre yüksekliğinde ve 7 metre genişliğinde dubalar ( şamandıralar ) sayesindedir.

Bu şamandıra, çelik bağlantı elemanı yardımıyla su pompasının pistonuna bağlanmıştır. Bu bağlantı elemanının görevi, şamandıranın düşey hareket enerjisini hidrolik pompanın pistonuna iletmektir.

Deniz altı su pompası ise, kinetik enerjiyi hidrolik enerjiye dönüştürüyor. Böylece piston sayesinde, karada bulunan su tesisat devresine yüksek basınçta su gönderilmiş olunur.

Hidrolik pompa ise denizin 20 ila 50 metre altında bir temel üzerine sabitleştirilmiştir.
Dalga hareketleri ne yönden gelirse gelsin kurulu düzen hiç bir şekilde etkilenmeyecek ve pompalama işlemine devam edecektir.

Su pompasının yüksek basınçlı suyla beslediği ve karada bulunan hidroelektrik türbin ve jeneratör ise elektrik üretecektir.
Jeneratör ve elektik tesisatının Karada bulunması ise bakim onarım açısından çok avantajlıdır.

Kaynak : http://www.carnegiewave.com  






Dalgalar (Dalga motris Enerjisi) sayesinde oluşan gelgit hareketleri sayesinde elektrik üretebiliriz.
Bugün için Avrupa'da sadece bir yerde bu tip elektrik santrali vardır: L'european marine Energy center (Emec)
İskoçya'nın kuzey kıyılarında bulunan bu merkez ne yazık ki bilim adamlarına yeni dalga Motor geliştirmeleri için çalışma izni vermiyor.

Fransa'da SEAREV ismi verilen bir prototip üzerinde çalışmalar yapılmaktadır.

SEAREV kısaltılmış isminin anlamı : (Système électrique autonome de récupération d'énergie des vagues), yani "Dalga enerjisini kullanarak elektrik üreten bağımsız sistem".
Bu prototipin çalışma prensibi İskoç çalgısı GAYDA ve otomatik saatlerden esinlenerek tasarlanmıştır.

Dalga enerjisi dönüştürme teknolojileri kıyı boyunca, kıyıya yakın ve kıyıdan uzak bölgelerde uygulananlar olmak üzere üç ana grupta toplanabilir. Dalga yüksekliği ve frekansı elde edilecek dalga enerjisinin esas ögeleridir. Her dalga yüksekliğinden istenilen enerjinin elde edilebilmesi, dalga enerjisinin önemli avantajlarından biridir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Dalgaların gücüyle elektrik üretmek - DW Türkçe

CETO Teknolojisi nedir ?  Uzun yıllardan beri üzerinde çalışılan ''Dalgalar sayesinde elektrik üretimi'' projeleri yeniden g...