Sayfalar

8 Mart 2020 Pazar

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI


Elektrik elde etmek için kullanılan farklı, yenilenebilir enerji kaynakları

Teknolojinin yükselişi, çeşitli yenilenebilir enerji formları yaratmak ve bunlardan yararlanmak için doğal kaynaklardan yararlanmamızı sağladı. Bunları kullanmak, belirli bir uzun vadeli enerji özerkliğini sağlamanın yanı sıra eko-sorumlu yönetim avantajı da sağlar. 

Bu ana doğal enerji kaynakları başlıca:

1) Güneş, yeşil enerji ile eşanlamlı bir kaynak

Güneşten gelen doğal ışık potansiyel yenilenebilir enerji kaynağıdır. UV radyasyonu fotovoltaik ve termal enerji sağlar

Birincisi gün ışığından faydalanarak elektriğe dönüştürür. İkincisi genellikle bir binanın içini ısıtmak için kullanılır. Bir fotovoltaik sistemin kurulması, fotovoltaik güneş panellerinin kullanılmasına neden olur. Termal enerjinin enerjisi, güneş enerjili ısıtma veya güneş enerjili su ısıtıcıları kullanılarak gerçekleştirilir.



2) Yenilenebilir enerji: su

2000 yılı aşkın bir süredir kullanılan su enerjisi, bir zamanlar tahıl öğütmek için kullanılıyordu. Ayrıca  fabrikalarının ve çeşitli endüstrilerinin işletilmesini mümkün kılan bir özelliği vardı. Halen aynı işlem elektrik üretmek için kullanılmaktadır. Hidrolik güç, bir alternatör kullanarak elektrik akımı üretmek için suyun kinetik enerjisini kullanarak bir türbinin harekete geçirilmesinden oluşur.




3) Enerji kaynağı olarak :  hava

Rüzgar türbininin çalışmasını orijinal haliyle gerçekleştiren eski rüzgar fırıldaklarını hatırlıyoruz. Bugün, teknik gelişmeler rüzgarın kinetik enerjisini yenilenebilir enerjiye dönüştürmemizi sağladı. Aslında, rüzgar türbinleri bir jeneratöre bağlandığında hava kütlelerinin oluşturduğu mekanik kuvveti elektriğe dönüştürebilir. Rüzgar türbini tesisi karada kurulduğunda ''Onshore''  ve açık denizde kurulduğunda ''Offshore'' olarak adlandırılır.




4) Yenilenebilir enerjiye dönüştürülen organik maddeler

Organik madde ve biyokütle, enerjiyi ısı, yakıt ve elektrik şeklinde doğal olarak kullanmak için kullanılır. Şu anda bundan yararlanmak için çeşitli teknikler kullanılmaktadır: yanma, piroliz, gazlaştırma ve metanaysan. Atık, kalıntı, kullanılmayan gaz ... kanal enerjisine geri dönüştürülebilir ve ısı şeklinde geri gönderilebilir. hatta tahta ve odunlar, doğal bir ısı, elektrik ve yakıt kaynağı olarak kullanılmaktadır.


5) Yeraltı kaynaklarından elde edilen enerji: Jeotermal

Power Plant, Géothermique, Énergie Géothermique
Bu yenilenebilir enerji kaynağının en eski kullanıldığı yer Lipari Adaları'nda 4000 yıl öncesine dayanıyor. Termal banyolar için doğal sıcak su kaynağı. Amaç, ısıtma ihtiyaçlarını karşılamak için yerden termal enerji çekmektir. Günümüzde doğal olarak elektrik üretmek için yüksek ve orta enerjili jeotermal enerjiden yararlanmayı başarıyoruz.

Yerkabuğunun çeşitli derinliklerinde birikmiş ısının oluşturduğu, kimyasallar içeren sıcak su, buhar ve gazlar jeotermal enerji olarak adlandırılıyor. Bu enerji türü elektrik enerjisi üretimi, merkezi ısıtma, merkezi soğutma, sera ısıtması vb. ısıtma ve soğutma uygulamalarında kullanılabiliyor.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Dalgaların gücüyle elektrik üretmek - DW Türkçe

CETO Teknolojisi nedir ?  Uzun yıllardan beri üzerinde çalışılan ''Dalgalar sayesinde elektrik üretimi'' projeleri yeniden g...