Sayfalar

31 Aralık 2016 Cumartesi

GÜNEŞ ENERJİSİ NEDİR NASIL ELEKTRİK ÜRETİR ?

Güneş enerjisi, güneş ışınlarının atmosfer tabakasında yaydığı bir enerji çeşididir. Buda dünyamız üzerinde su ve rüzgar devridaimini garanti eder. ( Tabiat şartları ). Güneş enerjisi, aslında diğer bütün enerjilerin temelini oluşturur..
İnsanlığa faydalı olabilmesi açısından, güneş enerjisini, elektrik, biyomas (biyolojik kütle yığını) ve ısıya doğrudan dönüştürebiliriz. Özellikle elektrik ve ısı bunun en güzel örnekleridir. Güneş enerjisinin ısı ve elektriğe dönüşmesi için Kolektör panelleri kullanılır. 

2 çeşit Kolektör paneli vardır.


1-Termik kolektör paneli
Bu panel, güneş ışınlarını toplayarak ısıya dönüştürür, bu ısı suyu ısıtarak evlerin ve iş yerlerinin sıcak su ihtiyacını karşılar.






2-Fotovoltaik kolektör paneli
Bu panel, güneş ışınlarını hücreler sayesinde toplayarak elektriğe dönüştürür, bu enerji evlerin ve iş yerlerinin elektrik ihtiyacını karşılar. 







Güneş'ten elektrik üretmek için gerekli olacak malzemeler:

1-Fotovoltaik hücreli panel: (Hücreler hakkında detaylı bilgi ileride)
2-Regülatör: çıkış gerilimini sabitleyen bir alettir. Giriş geriliminin istenen değerlerin altına yada üstüne çıkması elektronik cihazların işlevlerini yerine getirmesine engel olur. Regülatör, bu gerilim oynamalarını stabilize eden bir cihazdır.

3-İnvertör: Doğru akımı (DC) Alternatif akıma (AC) çeviren  çeviren elektriksel bir güç çeviricisidir.
4-Akümülatör: elektrik enerjisini kimyasal enerji olarak depo eden, istenildiğinde bunu elektrik enerjisi olarak veren cihaz, araçlarda bulunan elektrik enerjisi kaynağı.
5-Ampul: Elektrik enerjisini ışığa dönüştüren araç

Yukarıdaki  resim 'solaire-led.fr' sitesinden alınmıştır



Bir hücrenin tanımı ve elemanları
1-Işığın geçmesine engel olmayan koruyucu bir tabaka ( bu tabaka şemada gösterilmemiştir )
2-Katod ( K ), eksi kutup, iletken, metalik bir ızgara şeklinde tabaka
3-Serbest negatif yükleri taşıyan ( N ) tabakası, kalınlığı ( e )
4-Serbest pozitif yükleri taşıyan ( P ) tabakası ( yarı iletken kristal )
5-N ile P arasındaki bağlantı elemanı ( J )
6-Anod ( A ) artı kutup, metal iletken 
7-Dış etkenlere karşı koruma görevi yapan bir tabaka ( bu tabaka şemada gösterilmemiştir )
Bir hücrenin kalınlığı aşağı yukarı 200 mikron dur. Bu hücreler çok hassas olduklarından, Işığın geçmesine engel olmayan ve dış etkenlere karşı koruyan bir tabaka ile kaplanmıştır.
Gerekli olacak gücü elde edebilmek için, hücreler birleştirilerek Fotovoltaik kolektör paneli elde edilir. Elde edilecek elektrik gücü, güneş gücünün yoğunluğuna bağlıdır, gece sıfır, öğlen vakti ise bu güç maksimum dur.





Fotovoltaik kolektör panelin çalışma prensibi


Güneş ışınları silisyumdan yapılmış bu hücrelerin üzerine çarptığında ( Fotonlar ), silisyum kristalindeki serbest elektronları harekete geçirir ve burada yani anot ve katot arasında bir gerilim farkı oluşur. Buradaki mevcut elektrik alanı , ( N ) tabakası ile ( P ) tabakası arasındaki bağlantı elemanı ( J ) sayesinde oluşur, görevi, burada biriken ve güneş ışınları yardımıyla elde edilen elektrik yükünün anot ve katot arasında dolaşmasını tahrik etmektir.

Foton nedir ?
Elektromanyetik alanın ana birimidir, bir ışık taneciğidir. Işık hızıyla hareket eder. Sonsuz ömrü vardır. Fotonların enerjisi, f frekansına bağlıdır.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Dalgaların gücüyle elektrik üretmek - DW Türkçe

CETO Teknolojisi nedir ?  Uzun yıllardan beri üzerinde çalışılan ''Dalgalar sayesinde elektrik üretimi'' projeleri yeniden g...