Sayfalar

31 Aralık 2016 Cumartesi

ELEKTRİK TEKNOLOJİSİNİN GELİŞMESİNE YARDIMCI OLAN BİLİM ADAMLARI




AMPERE Andre - Marie
1775 yılında Fransanın Poleymieux şehrinde doğmuştur. Yine Fransa nın Versailles şehrinde 1836 tarihinde ölmüştür. Aynı zamanda Fizikçi ve matematikçi olan Ampere, ilk elektrikli telgrafı icat etmiştir. 1827 tarihinde ise Elektromanyetism teorisini bulmuştur. Yaptığı buluşlardan dolayı ismi, uluslararası normlara göre, elektrik akımı ölçme birimi olarak kabul edilmiştir. (Amper)



 VOLTA Allessandro
1745 yılında İtalyanın Come şehrinde doğmuştur. Yine İtalyanın Come şehrinde 1827 tarihinde ölmüştür. İtalyan olan fizikçinin elektrik dalında birçok çalışmaları vardır. Özellikle elektrik pil ini icat etmesiyle tanınır. Yaptığı buluşlardan dolayı ismi,  uluslararası normlara göre, elektrik geriliminin ölçme birimi olarak kabul edilmiştir (Volt). İcat ettiği pil sayesinde ismi dünyaca meşhur olan ve ölümsüzleşen Volta için Come şehrinde çok ünlü bir mozole yapılmıştır.



COULOMB Charles Augustin

1736 yılında Fransanın Angouleme şehrinde doğmuştur. Yine Fransanın Paris şehrinde 1806 tarihinde ölmüştür. Bir subay olan Coulomb aynı zamanda mühendis ve fizikçidir. Özellikle burma terazi ile yaptığı tecrübede, iki elektrik şarji üzerine uygulanan kuvveti ölçmüştür. Bu tecrübeler elektrikte kendi adı ile anılan bir kanuna (Coulomb kanunları) verilmiştir. Benzer ve zıt kutupların birbirlerini itmesi ve çekmesi ile ilgili ters kare kanununu bulmuştur, ayrıca makinalardaki sürtünme teoremleri ile ilgili araştırmalar yapmıştır.





FARADAY Michael
1791 yılında İngiltere nin Londra şehrinde doğmuştur. Yine İngiltere nin Hampton court şehrinde 1867 tarihinde ölmüştür. İngiliz fizikçisi Faraday ın belli başlı çalışmaları arasında şunları sayabiliriz : Elektromanyetism-elektrik motorları-doğru akım üzerinde yaptığı çalışmalar sonucu bulduğu Faraday kafesi, ayrıca elektrik bilimine kazandırdığı anot-katot-iyon-anyon-katyon kelimeleri ile anılır. Yaptığı buluşlardan dolayı ismi, uluslararası normlara göre, elektrik kapasitesi ölçü birimi olan Farad a verilmiştir. Faraday sabit sayısı ile de anılır ( 8,6×10-8 ).





FOURIER Joseph

1768 yılında Fransanın Auxerre şehrinde doğmuştur. Yine Fransanın Paris şehrinde 1830 tarihinde ölmüştür. Çok ünlü bir matematikçi olan Fourier, Fourier analizleri ve Fourier serileri adlı çalışmalarının sonuçları günümüz teknolojisinde de kullanılmaktadır, belli başlı kullanma alanları: Ses dalgaları yayılması - Müzik (MP3) - Tıbbi resimler - Bilgisayar görüntüleri rötuşu.



FRANKLIN Benjamin
1706 yılında Amerikanın Boston şehrinde doğmuştur. Yine Amerikanın Philadelphia şehrinde 1790 tarihinde ölmüştür. Yazar,diplomat ve fizikçi olan Franklin Benjamin in çok renkli bir kişiliği vardı. Amerikanın ilk konsolosu olarak fransız kırallığı devrinde Fransada görev yapmıştır. Elektrik alanında yaptığı buluşlar ile de meşhur olan Franklin Benjamin in en önemli buluşu paratoner dir. Ayrıca elektrik biliminde kullandığımız (batarya), (pozitif), (negatif), (şarj) gibi kelimeleri ona borçluyuz.



HENRY Joseph
1797 yılında Amerikanın Albany şehrinde doğmuştur. Ölüm tarihi ise 1878 dır. İlk elektrik motoru tasarımından üretimine kadar onun eseridir.1831 yılında ilk defa kullanılan elektromanyetik telgrafı icat etmiştir.1832 yılında ise yaptığı buluşlardan dolayı ismi, uluslararası normlara göre, elektrik endüktansı ölçme birimi olarak kabul edilmiştir.( Henry ). Elektromanyetik konusunda birçok kitap yazmıştır, oto endüksüyon ve akımı kesilen bobinlerin üzerinde çok kısa bir süre kalan ters akımları bulmuştur.




OHM Georg Simon
1789 yılında Almanyanın Erlangen şehrinde doğmuştur.Yine Almanyanın Münih şehrinde 1854 tarihinde ölmüştür.Çalışmalarına Alessandro Volta nın bulduğu kimyasal elektrik hücrelerini incelemekle başlamış, daha sonra kendi icat ettiği malzemelerle bir iletkenin iki ucuna tatbik edilen potansiyel farkı yani gerilim ile bu iletkenden geçen akım arasında oranlılık ilişkisini tespit etmiştir. Bugün bu ilişkiye Ohm kanunu diyoruz. Daha sonra bu deneysel sonuçları kullanarak akım, gerilim ve elektrik direnci arasındaki temel ilişkileri belirlemiştir. Yaptığı buluşlardan dolayı ismi uluslararası normlar göre elektrik direnci ölçme birimi olarak kabul edilmiştir. ( ohm )






TESLA Nikola


1856 yılında Hırvatistanın Smiljan şehrinde doğmuştur. Amerikanın Nez york şehrinde 1943 tarihinde ölmüştür. Elektrik alanında birçok buluşları vardır, mühendis ve bilim adamıdır. Asenkron elektrik motorlarını, çok fazlı alternatörleri ve üç fazda yıldız bağlamayı ona borçluyuz. Yaptığı buluşlardan dolayı ismi, uluslararası normlara göre manyetik alan ölçme birimi olarak kabul edilmiştir. (Tesla) Ölümünden sonra adına üç adet, Nobel bilim ödülü verilmiştir.





WATT James
1736 yılında İskoçyanın Greenock şehrinde doğmuştur.Ve ingilterenin Heathfield şehrinde 1819 tarihinde ölmüştür. İskoçyalı matematikçi ve mühendis olan Watt ın belli başlı çalışmaları arasında şunları sayabiliriz, buharlı makinalar üzerinde yaptığı çalışmalar ile endüstri devriminin gelişmesine çok büyük faydası olmuştur, ayrıca bilim dünyasına yeni bir ölçü birimi sunmuştur beygir gücü. Franzıscası cheval-vapeur ingilizcesi ise horse power dır.1 beygir gücü = 736 watt tır. Uluslararası normlara göre güç ölçme birimi olan (Watt) kendi adına itaf edilmiştir



WHEATSTONE Sir Charles
1802 yılında İngilterenin Glocester şehrinde doğmuştur.Ve Fransanın Paris şehrinde 1875 tarihinde ölmüştür. Müzik aletleri üreten amcasının yanında çırak olarak çalışmaya başlamış ve daha sonrada miras olarak aldığı bu işi devam ettirerek bir çeşit akordiyon olan bir müzik aleti icat etmiştir. Bilim dalında kendi kendini yetiştirerek elektrik hızı üzerinde yaptığı çalışmaları bir kitap halinde yayınlamıştır. Bir çok buluşları arasında elektrik dünyasında ençok tanınanı ise Wheatstone köprüsüdür. İlk defa Samuel Hunter Christie tarafından icat edilen bu köprü, Wheatstone Sir Charles tarafından geliştirmiştir. Bu alet yardımı ile bilinmeyen elektrik direncinin değeri ölçülür.



TESLA BOBİNİ VE ÖLÜM KAFESİNDE, YÜKSEK GERİLİM İLE YAPILAN TECRÜBE YAPILAN 







FİBER OPTİK NEDİR ?


Işığı bir A noktasından bir B noktasına ( veya bir B noktasından bir A noktasına ) taşıyan çok çok ince bir cam teldir. Fiber optik teli, elektrik kabloları gibi bir plastik kılıf tarafından korunmaktadır. İki büyük avantajı vardır. Birincisi dayanıklı olması, ikincisi ise çok esnek olmasıdır.


         




Bir iletişim aracı olarak ışık sinyalini binlerce kilometreye taşır. Eğer taşınan bu ışığı, bir bilgisayar verileri olarak tanımlarsak, o halde fiber optik kabloları, bilgisayar verilerini çok hızlı bir şekilde ileten bir araç olarak nitelenir.


Fiber optik teknolojisi ne kazandırır ?
Bakır kablolardaki ( telefon kablosu ) verim düşüklüğü yüzünden, fiber optik kablolar yavaş yavaş bakır kabloların kullanımını azaltacaktır. ADSL teknolojisinin sunduğu zayıf veri akışına karşılık çok hızlı bir veri akışı sağlar. Teorik olarak, hem Download  hem de Upload uygulamalarında bu hız Gbits seviyelerine ulaşır. " Upload " kelimesi, bilgisayarınızdan internete giden bilgi akışını ve " Download " kelimesi internetten bilgisayarınıza gelen bilgi akışını tanımlar. ADSL sistemde bu bilgileri çabuk alıyorsunuz, buna karşılık gönderdiğiniz bilgiler yavaşlıyor.

 Fiber optik sistemi ile aldığınız ve gönderdiğiniz bilgiler aynı hızda yani, çok çok hızlı iletilir !

Somut olarak, Fiber optikte bilgi akışı ADSL den 100 kat daha yüksektir.






XDSL teknolojisinin tam tersi olarak, fiber optik sisteminde aboneler ile santral arasındaki mesafe bir sorun değildir. Gerçekten, ADSL sisteminde bir hat, telefon santraline ne kadar uzaksa, bu hattın performansı da o kadar düşük olur. Buna karşılık fiber optikte bu performans, optik santral ile abone arasındaki mesafe ne olursa olsun değişmez. Ayrıca optik bağlantılar, elektromanyetik bozukluklara karşı hassas değildir. Buna karşılık bakır telefon hatları bu elektromanyetik bozukluklara karşı hassastır ve dolayısıyla bir sinyal zayıflaması yaşanır.




Fiber optik ile neler Yapılabilir?
Fiber internet sayesinde, 7 dakikada DVD, 59 saniyede 300 resim, 5 saniyede ortalama 50 dosya indirebilirsiniz. Fiber internet; gerçek zamanlı etkileşim, (hızı etkileyen durumlar hariç) kesintisiz bağlantı sağlar. Fiber internet bağlantısı; akıllı ev, kişiselleştirilebilen TV, akıllı iletişim ağı, istediğinde seç izle video, bulut bilişim, online oyun, video konferans, e-eğitim, uzaktan ameliyat, uzaktan hasta bakımı, akıllı enerji dağıtım şebekesi, yüksek güvenlikli ağ sistemleri gibi çok çeşitli uygulamaları mümkün kılar.

        
 








     



KAÇAK AKIMA KARŞI DİFERANSİYEL KORUMA


İç tesisat yönetmeliğinde 30 kasım 1995 yapılan değişiklik
Alçak gerilim tesisat yönetmeliğine göre: tali panolarda hayat koruma amaçlı toprak kaçak akım koruma sigortalarının ve ana panolarda ise, sayaçlardan önce yangın koruma amaçlı mühürlenebilir, termik-manyetik şalterlerin kullanılması zorunlu hale getirilmiştir




Toprak kaçak akım nedir ?
Üzerinde elektrik bulunan bir kablonun yalıtım hatası (yani izolasyonunda bir hata) sonucu ,iletken kısmının bir metalik gövdeye teması sonucun da, toprağa akan akıma Toprak kaçak akımı denir. Bu akım eğer kontrol edilmezse can ve mal güvenliği için büyük tehlikeler oluşturur.
Toprak kaçak akım sigortalarının Tek fazlı devrede çalışma prensibi :
Akım taşıyan tüm iletkenler faz ve nötr manyetik bir gövde üzerinden bobin yapılarak geçirilir, aynı gövde üzerinde üçüncü bir bobin ise kaçak akımı tespit etme bobinidir. Bu devre üzerinde herhangi bir hata olmadığı sürece
If = In dir. If faz üzerinden geçen akımı In nötr üzerinden geçen akımı gösterir.
Buna karşılık eğer devrede bir yalıtım hatası oluştu ise
If > In yani If - In = Ik dir. Ik yalıtım hatası üzerinden geçen akımı yani kaçak akımı gösterir.
Mıknatıslı gövde üzerindeki üçüncü bobin bu farkı yani Ik akımını tespit eder ve bu bobinle birlikte çalışan röleyi çalıştırarak sigortayı açar, böylece devre elektriksiz kalacağından can ve mal güvenliği sağlanmış olunur.

Toprak kaçak akım sigortalarının Üç fazlı devrede çalışma prensibi :

Üç fazlı kaçak akım şalterinin çalışma prensibi ve mekanik yapısı tek fazlı ile aynıdır. Manyetik gövde üzerinde 3 yerine 5 adet bobinaj bulunur. Akım taşıyan tüm iletkenler fazlar ve nötr manyetik bir gövde üzerinden bobin yapılarak geçirilir, aynı gövde üzerinde beşinci bir bobin ise kaçak akımı tespit etme bobinidir. Bu devre üzerinde herhangi bir hata olmadığı sürece akımların vektörel toplamları :
If1 + If2 + If3 + In = 0 dır
Buna karşılık eğer devrede bir yalıtım hatası oluştu ise
If1 + If2 + If3 + In ≠ 0 yani sıfırdan farklı olur
Mıknatıslı gövde üzerindeki beşinci bobin bu farkı yani kaçak akımı tespit eder ve bu bobinle birlikte çalışan röleyi çalıştırarak sigortayı açar, böylece devre elektriksiz kalacağından can ve mal güvenliği sağlanmış olunur.
Diferansiyel şalterler ve anahtarlar üzerinde bir test düğmesi bulunur, bu test düğmesi yardımı ile periyodik olarak, mesela ayda bir test yapılarak bu şalterlerin arızalı olup olmadığı saptanır. Test düğmesine basıldığı anda bir kaçak akım yaratılır ve rölenin devreyi açması sağlanır.


TOPRAK KAÇAK AKIM ŞALTERİ KULLANILAN DEVRELERDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKLİ KONULAR
  1. Devredeki faz ve nötr kabloları izole edilmelidir.
  2. Metal gövdeli bütün elektrikli cihazların ( buzdolabı, çamaşır makinası v.s.) gövdeleri topraklanmalıdır.
  3. Topraklı prizlerde, topraklama klemensine topraklama kablosu bağlanmalıdır, kesinlikle sıfırlama yapmayınız.
  4. Bütün buatlarda kablolar klemens kullanılarak ek yapılmalıdır.
  5. Kaçak akım cihazlarını seçerken, tek fazlı devre için, bir faz ve bir nötr tipinde, üç fazlı devre için üç faz ve bir nötr tipinde şalter seçilmelidir.

     Sıfırlama nedir ?: Nötr kablosunu bir köprü yaparak topraklama klemensine bağlamaktır.

    





ELEKTRİKLİ BULMACA



Elektrikli bulmaca alt ekranında, sağ tarafdaki ok üzerine tıklayarak bulmacaya başlayabilirsiniz. 








ELEKTRİK TESİSAT ŞEMALARI

ÇİFTLİ ANAHTAR

Çalışma prensibi : 
Çiftli anahtar devresinde, şemada göreceğiniz gibi, faz ve nötr iletkeni arasında iki kutuplu bir anahtar ve 3 tane ampul vardır. Anahtar kontakları kapandığında, üzerinden geçen akım sayesinde, ampuller, elektrik enerjisini ışığa dönüştürerek aydınlanmamızı sağlayacaktır. Çiftli anahtarı ayrı ayrı kumanda ederek iki farklı devre yapabilirsiniz. 






VAVİEN ANAHTAR

Çalışma prensibi :

Bir ampulü veya bir grup ampulü (avize veya uzun koridor lambaları) iki ayrı  yerden aynı zamanda yakıp söndüren bir  komütatör anahtar çeşididir. Bir vaviyen devresi için iki adet anahtar kullanılır. Her bir vaviyen anahtarının üç bağlantı elemanı (klemens) vardır. şemada da görüleceği gibi birinci anahtarın orta ucuna faz kablosu bağlanır, diğer anahtarın orta ucu ise lambaya bağlanır.

Her iki anahtar arasına iki adet iletken (bunlara gidiş-dönüş veya navet denir) çekilerek diğer boştaki klemenslere bağlanır. Şemada lamba sönük pozisyonundadır, birinci anahtara bastığımızda kontak diğer anahtar kontağı ile aynı pozisyona gelir, akım bu kontaklar üzerinden geçer ve   nötr üzerinden devresini tamamlayarak lambayı yakar. lambayı söndürmek için    iki anahtardan herhangi birisine basmak yeterlidir. Aynı işlemi ikinci anahtardan da yapabiliriz.




DARBE AKIM ( TELERÜPTÖR ) ANAHTARI


Çalışma prensibi : 

Darbe akım anahtarları, vavien devrelerinin çözüm olamayacağı yerlerde kullanılır. Yani bir mekanda bir veya birçok lambayı üç veya daha fazla noktadan kumanda etmek istiyorsak, telerüptör tesisatı çekmeliyiz. Telerüptör iki kısımdan oluşur, kumanda görevi yapan bobin ve anahtar görevi yapan kontak. Bobin, butona bastığımız zaman elektriklenir ve kontağı kapatarak lambayı yakar. Butona ikinci kez bastığımızda kontak açılır ve lamba söner. Kontağın açılıp kapanması bobin çekirdeğine bağlı olarak çalışan bir mekanizma sayesinde olur. Devreye istediğiniz kadar buton bağlayabilirsiniz.








TEKLİ ANAHTAR



Çalışma prensibi : 

Tekli anahtar devresinde, şemada göreceğiniz gibi, faz ve nötr iletkeni arasında tek kutuplu bir anahtar ve bir ampul vardır. Anahtar kontağı kapandığında, üzerinden geçen akım sayesinde, ampul, elektrik enerjisini ışığa dönüştürerek aydınlanmamızı sağlayacaktır.






Merdiven otomatiği nasıl çalışır ?

Merdiven otomatiği bize, bir veya birçok noktadan ,bir veya birçok lambayı yakıp söndürme olanağı sağlar. Darbe akım yani telerüptör tesisatından farkı, merdiven otomatiği kontağının zaman ayarlı olmasıdır. Özellikle çok katlı binalarda merdiven aydınlatmasında kullanılır. Butona basıldığı zaman bobin elektriklenir, kontak kapanır ve lamba yanar. Kontağın açılması ise daha önceden ayarlanmış zaman sona erdiğinde olur ve lamba söner. Bu zaman dilimi, üretici firmaya ve isteklerimize göre değişir. Zaman ayar dilimi genellikle 1 saniye ile 10 dakika arasındadır. 
1 saniye ile 60 saatlik zaman ayarlı otomatları da piyasada bulabilirsiniz.


Efektsiz otomat :

Efektsiz otomatta, zaman saati çalışmaya başladığında butona tekrar basılırsa, kalan zamana 
hiçbir etkisi olmaz, saat kalan dakikalarını bitirene kadar çalışmaya devam eder. 
Yani butona yeniden basılmadan önce harcanan dakikalar kalan zamana eklenmez.





Efektli otomat :

Efektli otomatta, zaman saati çalışmaya başladığında butona tekrar basılırsa, zaman sıfırdan başlayarak süresini dolduruncaya kadar yeniden çalışır. Yani butona yeniden basılmadan önce harcanan dakikalar kalan zamana eklenir.








MOTORLAR HAKKINDA PRATİK BİLGİLER


Motorların etiket plakaları, onların kimlik kartlarıdır. gerekli bütün teknik bilgiler bu etiketin üzerinde bulunur. Bir teknisyen için, farklı semboller, rakamlar ve kısaltmalar çok önemlidir. Aşağıda SEM marka motor plakası üzerinde bulunan ve kırmızı rakamlarla işaret edilen bilgileri teker teker inceleyeceğiz.









SEM marka motor plakası üzerinde bulunan ve kırmızı rakamlarla işaret edilen bilgiler.

1: Üretici firma ismi
2: Motorun üç fazlı alternatif akımda çalıştığını belirtir
3: Üretici firma referansı
4: Motorun ağırlığı
5: Üretici firmalar arasında, motor ölçüleri ve diğer teknik bilgiler arasında bir uyum
     sağlayan Avrupa normları
6: Koruma sınıfları, suya, toza ve mekanik şoklara karşı koruma derecelerini belirtir:
     ( IP55 nedir? nasıl okunur ? a bakınız )

  • Birinci rakam sert cisimlere karşı koruma derecesi
  • İkinci rakam sıvı cisimlere karşı koruma derecesi
  • Gösterge 0 dan 5 e kadar (5 maksimum)
7: Akımın frekansı
  • Türkiye de akımın frekansı 50 hertz dir, manyetik alan, saniyede 50 devir yaparak döner
  • ( frekans 50 Hz ne demektir ? e bakınız )
8: Maksimum kullanma derecsi
  • Genellikle 40 °C dir
9: Devamlı çalışma veya aralıklarla çalışma kullanım tipleri
  • S1 devamlı çalışma
  • S2 sınırlı çalışma
  • S3 aralıklarla çalışma
10: Eksantrik milin ucundaki güç (Kw olarak )
11: Motor bağlantı şekli, burada kabul edilen gerilime göre üçgen 
12: Motorun nominal gerilimi ( volt olarak )
13: Motorun gerçek hızı devir/dakika olarak
14: Cosinus phi , gerilime göre kayma ( defazaj ) katsayısı
15: Motorun nominal akımı ( amper olarak )



Metal etiketinde ( 220V üçgen / 380V yıldız )  yazan üç fazlı bir motor şebekeye nasıl bağlanır ?      

Motor bağlantı şekli     Şebeke gerilimi 220 Volt Trifaze     Şebeke gerilimi 380 Volt Trifaze    
Üçgen Doğru bağlantı Motor yanar
Yıldız
Motor düşük gerilim
ile çalışır
       
Doğru bağlantı







50Hz = Alternatif akımın standardize olmuş frekansıdır. O halde Frekans nedir ? 

Frekans = Maksimum akımın, 1saniyede yaptığı periyot sayısına frekans denir 

f = Frekans 1 saniyedeki periyot sayısı, Hz ile ölçülür.
T = Periyot, saniye ile ölçülür
T/2 = Yarım periyot ( alternans )

1Beygir gücü = 736 wat = 0,736 kW





cosφ = Güç faktörü dür. Elektrik hatlarındaki kayıpların büyük bir kısmı cosφ ye bağlıdır. Bu yüzden güç faktörünü mümkün olduğu sürece büyük tutmalıyız. Yani bu değer 1 e yakın olmalıdır. Bazı endüktif alıcılarda (bobinler, motorlar, v.s.) düşük olan bu cosφ değerini yükseltmek gerekir. Bunun içinde devreye paralel olarak kondansatörler bağlanır.






YILDIZ VE ÜÇGEN BAĞLAMA NASIL YAPILIR ?








GÜNEŞ ENERJİSİ NEDİR NASIL ELEKTRİK ÜRETİR ?

Güneş enerjisi, güneş ışınlarının atmosfer tabakasında yaydığı bir enerji çeşididir. Buda dünyamız üzerinde su ve rüzgar devridaimini garanti eder. ( Tabiat şartları ). Güneş enerjisi, aslında diğer bütün enerjilerin temelini oluşturur..
İnsanlığa faydalı olabilmesi açısından, güneş enerjisini, elektrik, biyomas (biyolojik kütle yığını) ve ısıya doğrudan dönüştürebiliriz. Özellikle elektrik ve ısı bunun en güzel örnekleridir. Güneş enerjisinin ısı ve elektriğe dönüşmesi için Kolektör panelleri kullanılır. 

2 çeşit Kolektör paneli vardır.


1-Termik kolektör paneli
Bu panel, güneş ışınlarını toplayarak ısıya dönüştürür, bu ısı suyu ısıtarak evlerin ve iş yerlerinin sıcak su ihtiyacını karşılar.






2-Fotovoltaik kolektör paneli
Bu panel, güneş ışınlarını hücreler sayesinde toplayarak elektriğe dönüştürür, bu enerji evlerin ve iş yerlerinin elektrik ihtiyacını karşılar. 







Güneş'ten elektrik üretmek için gerekli olacak malzemeler:

1-Fotovoltaik hücreli panel: (Hücreler hakkında detaylı bilgi ileride)
2-Regülatör: çıkış gerilimini sabitleyen bir alettir. Giriş geriliminin istenen değerlerin altına yada üstüne çıkması elektronik cihazların işlevlerini yerine getirmesine engel olur. Regülatör, bu gerilim oynamalarını stabilize eden bir cihazdır.

3-İnvertör: Doğru akımı (DC) Alternatif akıma (AC) çeviren  çeviren elektriksel bir güç çeviricisidir.
4-Akümülatör: elektrik enerjisini kimyasal enerji olarak depo eden, istenildiğinde bunu elektrik enerjisi olarak veren cihaz, araçlarda bulunan elektrik enerjisi kaynağı.
5-Ampul: Elektrik enerjisini ışığa dönüştüren araç

Yukarıdaki  resim 'solaire-led.fr' sitesinden alınmıştır



Bir hücrenin tanımı ve elemanları
1-Işığın geçmesine engel olmayan koruyucu bir tabaka ( bu tabaka şemada gösterilmemiştir )
2-Katod ( K ), eksi kutup, iletken, metalik bir ızgara şeklinde tabaka
3-Serbest negatif yükleri taşıyan ( N ) tabakası, kalınlığı ( e )
4-Serbest pozitif yükleri taşıyan ( P ) tabakası ( yarı iletken kristal )
5-N ile P arasındaki bağlantı elemanı ( J )
6-Anod ( A ) artı kutup, metal iletken 
7-Dış etkenlere karşı koruma görevi yapan bir tabaka ( bu tabaka şemada gösterilmemiştir )
Bir hücrenin kalınlığı aşağı yukarı 200 mikron dur. Bu hücreler çok hassas olduklarından, Işığın geçmesine engel olmayan ve dış etkenlere karşı koruyan bir tabaka ile kaplanmıştır.
Gerekli olacak gücü elde edebilmek için, hücreler birleştirilerek Fotovoltaik kolektör paneli elde edilir. Elde edilecek elektrik gücü, güneş gücünün yoğunluğuna bağlıdır, gece sıfır, öğlen vakti ise bu güç maksimum dur.





Fotovoltaik kolektör panelin çalışma prensibi


Güneş ışınları silisyumdan yapılmış bu hücrelerin üzerine çarptığında ( Fotonlar ), silisyum kristalindeki serbest elektronları harekete geçirir ve burada yani anot ve katot arasında bir gerilim farkı oluşur. Buradaki mevcut elektrik alanı , ( N ) tabakası ile ( P ) tabakası arasındaki bağlantı elemanı ( J ) sayesinde oluşur, görevi, burada biriken ve güneş ışınları yardımıyla elde edilen elektrik yükünün anot ve katot arasında dolaşmasını tahrik etmektir.

Foton nedir ?
Elektromanyetik alanın ana birimidir, bir ışık taneciğidir. Işık hızıyla hareket eder. Sonsuz ömrü vardır. Fotonların enerjisi, f frekansına bağlıdır.








Dalgaların gücüyle elektrik üretmek - DW Türkçe

CETO Teknolojisi nedir ?  Uzun yıllardan beri üzerinde çalışılan ''Dalgalar sayesinde elektrik üretimi'' projeleri yeniden g...